Onze geschiedenis

De Cobaltstraat in Zoetermeer is waar het avontuur is begonnen. Vijf vrienden vonden het in 2011 een goed idee om een eigen ontmoetingsplek te hebben om hun hobby uit te oefenen en lekker te ontspannen met een game.

 

Al snel werd duidelijk dat er méér mensen waren die graag mee wilden doen. Zo is de community, destijds het Nozomi Game Center, uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor mensen die graag samen hun passie voor games en gamen wilden delen.

Na drie mooie jaren verlieten wij in 2014 de Cobaltstraat en verhuisden wij naar de Bleiswijkseweg.

INSERT COIN

Hasan Tasdemir, nu eindbaas van het museum, trok de stoute schoenen aan en besloot van zijn passie zijn werk te maken. Omdat hij de investering zelf moest ophoesten was de keuze voor antikraak snel gemaakt. Dit gaf ook extra sfeer door de industriële setting waarin alle arcade game kasten stonden.

De ruimte aan de Bleiswijkseweg was een vette locatie voor een arcade en in 2015 het begin van Retro Planet; wederom met een grote community vrijwilligers en andere bazen uit de game wereld. Er bleek veel vraag te zijn naar het gamen op klassieke arcadekasten in een retro arcadehal. Vanuit de community groeide de kennis over de geschiedenis en ontwikkeling van de gamingindustrie in Nederland.

 

Het pand in Zoetermeer aan de Bleiswijkseweg stond al 7 jaar leeg, maar door de betere economie moest Retro Planet sneller dan verwacht verhuizen, en dat binnen twee weken! Omdat de collectie van arcadekasten is blijven groeien, was dit een bijna militaire operatie, waarbij fans, vrienden, familie en zelfs onbekenden hebben meegeholpen.

EXTRA LIFE!

De hele inboedel verhuisde naar de Stephensonstraat. Hier bleven we wel leuke events organiseren voor de community en werd onze collectie verder uitgebreid. Ook de interesse in retrogaming vanuit familie en vrienden voor Retro Planet werd steeds groter. 

Alleen was dit was jammer genoeg geen droomlocatie voor een arcadehal. Dus zijn wij meteen op zoek gegaan naar een alternatief dat past bij het concept maar gelijk de zekerheid gaf om voor een langere tijd beschikbaar te zijn. 

De belangrijke spelers uit deze Nederlandse gaming community hebben in 2015 de handen in een geslagen en de stichting Nationaal Videogame Museum opgericht. Het doel van de stichting is dan ook deels om een definitieve locatie te vinden voor iedereen in Nederland.  

CONTINUE? YES!

De link met de gemeente Zoetermeer was snel gelegd. De gemeente stond erg positief tegenover een museum besloot ons financieel te ondersteunen. Hiermee konden wij een opslag realiseren waar wij de volledige collectie konden onderbrengen en exposeren.

Begin 2017 werd de locatie gevonden: Het voormalige V&D-pand in het stadshart van Zoetermeer 

Vanaf mei 2017 wordt er door een grote groep vrijwilligers en fans keihard gewerkt om het museum ingericht te krijgen zodat wij allemaal ready to play zijn! 

Volg de updates van onze vrijwilligers op onze Facebook Pagina

LEVEL UP

Het museum is slechts een klein onderdeel van het totaalconcept. Wij hebben nog veel meer voor ogen met het Nationaal Videogame Museum!

Op dit moment wordt er aandacht gegeven aan de tijdlijn, het gamelab en onze barcade. Wij gebruiken dit jaar om deze elementen goed af te stemmen op onze bezoekers en om het museum klaar te maken voor een volgend "level": Een vaste locatie in Nederland!

Voor het museum hebben wij verder de ambitie om de volgende doelen te realiseren: 

  • Het worden van een Nationaal Game Kenniscentrum

  • Een Nationaal Videogame archief

  • Een eSports arena

  • Een Hacker-/makerspace voor jong en oud

  • Een beurs- en evenementenlocatie

CONTACT

© 2019 Stichting Nationaal Videogame Museum

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Twitter Icon